torsdag 7 april 2016
Fiske
Idag har jag slagit till och köpt ett fiskekort.
Det är många år sedan jag hade möjlighet att lägga några timmar på fiske.
Nu ska det bli ändring på det.
Jag ser fram emot den första middagen tillagad av egenfångad fisk.
onsdag 6 april 2016
Inventering
Idag har jag funderat lite på vilka förutsättningar vi har på gården när det gäller de lite större frågorna.
Vatten.
I vår källare finns det en öppen brunn där det alltid finns vatten.
Vi pumpar ur den med ojämna mellanrum för att vattnet inte ska bli stående och bli helt otjänligt.
Den har aldrig varit torr under de år vi bott här.
Tidigare har vi inte betraktat den som en riktig tillgång men det är ju faktiskt precis vad den är.
Om strömmen går har vi tillgång till vatten ändå och dessutom i huset.
Vi ska testa kvaliteten på vattnet för att se hur bra/dåligt det är.
Värme.Det finns en vedspis i köket men den räcker inte till för att värma upp hela huset.
Om det blir strömavbrott får vi stänga av en del av huset för att kunna hålla värmen uppe.
En lösning skulle vara att sätta in en riktig braskamin i salen, det får bli ett framtida projekt.
Vedspisen funkar bra att laga mat på, det har jag testat några gånger när spisen ändå eldas i.
Lustigt nog får jag en riktigt bra känsla inombords när jag lagat maten vedeldat.
Är det för att jag snuvar elbolaget på pengar?
Lagring av mat.I ett uthus har en motorintresserad tidigare husägare grävt ut en "smörjgrop" med gjutna väggar och golv.
Den är fyrkantig och cirka 15 kvadratmeter stor och förmodligen aldrig använd som smörjgrop.
Det känns mer som ett skyddsrum.
Där borde det vara möjligt att bygga ett isolerat tak som fungerar som golv i marknivå.
Jag vet inte hur man ska lösa det med ventilation men det borde gå att klura ut.
Ett första steg är att kolla upp temperaturen i gropen som är cirka 1,5 meter djup.
Odling och mat.Vi har cirka 15.000 kvadratmeter uppdelat på två ställen.
Det bör räcka till mindre djurhållning i form av höns, kaniner och eventuellt får.
Jorden är ganska stenrik men inte omöjlig på något sätt, det är tidigare jordbruksmark.
Vi har anlagt en rabatt för insekter (pollinerare) och satsar på att ha en skiftande tomt med plats för djur, insekter och fågelliv.
Nu ska jag klura lite på vad som ska prioriteras.
tisdag 5 april 2016
Varde ljus
Det ser oansenligt ut och knappast som något värt att spara på, men skenet bedrar.
I lådorna finns 43 liter stearin från Liljeholmens fabrik i Stockholm.
Liljeholmens flyttade till Oskarshamn 1970 och den här stashen togs om hand vid flytten.
Idag är den i min ägo.
Stearin är en återvunnen råvara (animaliskt fett) till skillnad mot paraffin som tillverkas av mineralolja
eller fossil olja.
Om jag stöper 50 grams ljus räcker lagret till 860 ljus.
Ett annat räkneexempel ger vid handen att jag idag skulle få betala mellan 3800-4700 kronor om jag köpte motsvarande ljusmassa i butik.
Det här borde räcka ett bra tag.
Nu, när vi börjat preppa lite mer på allvar dyker det hela tiden upp nya saker i ämnet.
I gårdagens husorgan (blaska) kunde vi läsa en halvsida om hur dåligt förberedda gemene man är på en kris.
Som exempel tar man bland annat upp isstormen i staten Quebec 1998.
Ett mer lokalt exempel handlar om att skribenten var utan elström under tre timmar för någon månad sedan.
Det fick hen att fundera.
Jag citerar: "Sanningen är den, att vi kan stå där med våra tvättade halsar, skägg i brevlådan och rumpor bara rätt så snabbt".
Ute i världen och i Sverige rullas sen ena härvan efter den andra upp.
Medborgarnas förtroende för samhället sjunker stadigt.
Det ska bli intressant att se vad som händer inför nästa val.
måndag 4 april 2016
Triss
Första konserverna.
Nu är det allvar.
Tre för 25 spänn....
Vi ska alla börja någonstans och det känns rätt att börja med bönor.
Lite cowboyromantik, bara sådär.
Jag vet inte hur populärt bönor egentligen var på den tiden det begav sig.
Det måste ju ha resulterat i väderspänningar som en indiansk spejare uppfattade på flera kilometers håll.
Ett högriskföretag.
Allvarligt talat är jag ambivalent till färdiglagad fryst mat och konserver.
I vår familj är det oftast jag som lagar maten och jag använder mig av ekologiska produkter i så stor utsträckning som möjligt.
I de fall det är möjligt väljer jag lokalproducerat.
När det gäller det färdigproducerade har jag ingen kontroll alls.
Dessutom vill jag att det ska smaka så bra som möjligt
Förmodligen är vi lite bortskämda och i en krissituation äter man vad som bjuds, men...!
Den lagrade stashen måste bytas ut med jämna mellanrum allteftersom utgångsdatum närmar sig och då är det ju en klar fördel om det smakar gott eller rentav utmärkt.
Har ni några tips på kulinariska konserver och frysta festligheter?
söndag 3 april 2016
Buss och buskar
Under gårdagen var vi ute och samlade upp fler "oönskade" bärbuskar.
Oönskade i den trädgård där de fanns men önskade i vår egen trädgård.
Ett tips om man vill och har plats för bärbuskar i sin trädgård är att sätta upp lappar på anslagstavlor eller rent av annonsera om att man vill överta bärbuskar som är i vägen.
Den här turen resulterade till slut i en buss full med svarta, röda och vita vinbärsbuskar, små klarbärsträd samt några vita syrener.
Syrener är naturligtvis inget man äter, men de luktar fantastiskt gott.
Ögonen och näsan måste också ha sitt.
Bussen är dieseldriven och har i nuläget ett uppvärmningssystem som går på olja.
Det finns också grenuttag kvar sedan bussen hade en verkstadsinredning.
Jag är glad att de redan finns installerade så jag slipper bekymra mig om det.
lördag 2 april 2016
Uteliv
Det här är väl det enda myllret vi har, vi som bor utanför storstäderna.
Man skulle kunna tro att det är öppningen av Mall of Scandinavia, men det är en helt vanlig myrstack i vårsol.
För min egen del känns det skönt att slippa denna trängsel.
Man skulle kunna tro att det är öppningen av Mall of Scandinavia, men det är en helt vanlig myrstack i vårsol.
För min egen del känns det skönt att slippa denna trängsel.
Jag har flera alternativ att välja på för mina träningspass.
Här visar jag ett av dom som möjligen kan inspirera någon att komma ut och röra på sig.
Det brukar alltid finnas dykänder eller simänder i den här lilla tjärnen.
Det finns gott om rinnande vatten i den här skogen.
Ett glesbevuxet område där man ibland kan se älg.
Närmare bebyggelse och öppna fält är rådjur en vanlig syn.
BOL?
Längst ut på den här rundan finns ett antal stigningar jag tar i lite raskare tempo.
Bra träning.
Efter den sista stigningen bär det av hemåt igen.
Jag hoppas att de här bilderna kan inspirera någon till att röra på sig mer.
Det gör stor skillnad när det gäller ork och humör.
Samtidigt ger det en tid att tänka, fundera och klura.
Jag hoppas att de här bilderna kan inspirera någon till att röra på sig mer.
Det gör stor skillnad när det gäller ork och humör.
Samtidigt ger det en tid att tänka, fundera och klura.
fredag 1 april 2016
Reda pengar
Reda pengar.
Jag rör mig i olika miljöer, det kan vara städer eller byar, utefter landsvägar och ute i skogen.
Överallt ser jag nedskräpning i form av glas, flaskor, plast, burkar, papper och allsköns bråte.
Av omsorg om djur och natur brukar jag plocka upp skräpet och slänga det där det hör hemma.
Igår tog jag ut lön.
En del av det som slängs är det pant på.
Det blir plus i kassan.
Annan metall kör jag så småningom till en skrothandlare.
Det blir inte heller jättemycket pengar, men man ska inte förakta de små inkomsterna.
Flera inkomster av det här slaget och mindre utgifter innebär att jag kan jobba mindre.
Det gillar jag.
Överallt ser jag nedskräpning i form av glas, flaskor, plast, burkar, papper och allsköns bråte.
Av omsorg om djur och natur brukar jag plocka upp skräpet och slänga det där det hör hemma.
Igår tog jag ut lön.
En del av det som slängs är det pant på.
Det blir plus i kassan.
Annan metall kör jag så småningom till en skrothandlare.
Det blir inte heller jättemycket pengar, men man ska inte förakta de små inkomsterna.
Flera inkomster av det här slaget och mindre utgifter innebär att jag kan jobba mindre.
Det gillar jag.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)